Skip to main content

EU Contest for Young Scientists EUCYS

EUCYS on Euroopan unionin kilpailu nuorille tieteestä ja tekniikasta kiinnostuneille nuorille, joka  järjestetään vuosittain Euroopan eri kaupungeissa. Vuonna 2011 tapahtuma on syyskuun lopussa Helsingissä. Tapahtuma kannustaa nuoria tutustumaan tieteeseen ja teknologiaan mahdollisesti luomaan uraa näillä aloilla. Tapahtuma on loistava näyteikkuna tulevaisuuden tekijöiden toiveisiin ja unelmiin sekä siihen valtavaan määrään työtä, jota unelmien saavuttaminen edellyttää.

Nuorten tutkijoiden EU-kilpailun osanottajat ovat jo voittajia!

Kilpailuun osallistuminen edellyttää, että osanottaja on voittanut aiemmin kansallisella tasolla järjestetyn nuorten tutkijoiden kilpailun. Kilpailuun voivat osallistua sekä yksittäiset henkilöt että enintään kolmen osanottajan pienryhmät, ja opiskelijoiden on oltava 14–21-vuotiaita. Suomessa kansallinen kilpailu on Tutki-Kokeile-Kehitä (www.tukoke.fi). Kilpailun kieli on englanti, joten kaikki materiaali ja ohjelma on englanniksi. Suurin osa osanottajista on kotoisin Euroopasta, mutta kilpailu on viime vuosina houkutellut nuoria niinkin kaukaa kuin Yhdysvalloista, Kiinasta, Etelä-Koreasta ja Japanista.

Tapahtumapaikalla jokaisella projektilla on oma koju, jossa tutkimustuloksia esitellään tuomaristolle ja muille vierailijoille. Tuomariston jäsenet vierailevat tapahtuman aikana kojuilla ja esittävät osanottajille kysymyksiä heidän tekemistään tutkimuksista, havainnoista ja päätelmistä. Kysymykset ovat usein erittäin yksityiskohtaisia, ja niihin vastaaminen on monille opiskelijoille sitäkin vaikeampaa, koska haastattelut tehdään englannin kielellä.

Osanottajien suuri enemmistö ei ole koskaan esitellyt hankkeitaan kansainvälisesti. Joillekin matka kilpailupaikalle on ensimmäinen matka ulkomaille. Vaikka suurin osa ajasta kuluukin arviointiprosessin parissa, osanottajilla on runsaasti aikaa tutustua toisiinsa sekä näyttelyalueella että tiiviin sosiaalisen ohjelman ansiosta, johon sisältyy kiertoajeluja, yhteisiä illallistilaisuuksia ja juhlia. Näin muodostetaan elinikäisiä ystävyyssuhteita.

Käytännön kokemusta

Tutkimukseen perustuvan tiedeopetuksen merkitys korostuu nuorten tutkijoiden EU-kilpailussa. Kaikki kilpailuun osallistuvat nuoret ovat tottuneet esittämään kysymyksiä, tekemään huomioita, suunnittelemaan kokeita, arvioimaan tuloksia ja tekemään johtopäätöksiä.

Contest in brief in 23 languages
Kilpailu lyhyesti suomeksi